Jste to co jíte: Ujišťujeme se, že naše kravičky jí lokální stravu

Cows in a field of grass

Už více než 40 let vyrábíme zmrzlinu, jíme zmrzlinu a milujeme zmrzlinu. Víme ale také, že mléčné produkty mají velký dopad na životní prostředí. Proto už roky pracujeme na tom, abychom minimalizovali dopad našeho podnikání na planetu, kterou tak milujeme. Toto je poslední část našeho třídílného seriálu, ve kterém se zabýváme některými zajímavými věcmi, které děláme, abychom zredukovali emise skleníkových plynů a bojovali s klimatickými změnami.

Na mléčné produkty připadá více než polovina našich emisí skleníkových plynů, je tedy logické, abychom u nich začali s redukcí uhlíkové stopy. Mléčné produkty by samozřejmě bez kraviček nemohly existovat, a jak jsme se dozvěděli v předchozích dvou částech, krávy produkují hodně hnoje a krávy říhají, obojí má velký vliv na klimatickou krizi.

Ale čím kravičky krmíme, také přispívá k ohřívání klimatu. V této části seriálu budeme mluvit o konkrétních krocích, které činíme, abychom se s tím vyrovnali využíváním většího procenta “domácího krmiva”.

Kolik toho krávy snědí

Běžná kráva v mlékárenském průmyslu sní zhruba 45 kilogramů krmiva každý den. Krávy tedy mají očividně velký apetit, což znamená, že ujistit se, aby měli dostatek jídla a živin pro zdravý růst a produkci mléka, dá skutečně hodně práce.

Mnoho lidí si představuje, že krávy jednoduše jedí seno, trávu a obilí, které rostou na farmě, na které žijí. Tento zdroj skutečně představuje určitou část jejich stravy, ale ve skutečnosti většina farmářů musí shánět doplňkové krmivo z jiných zdrojů. Ve Spojených státech amerických zhruba polovina krmiva pro naše krávy pochází z kukuřičné siláže a trávy sklízené na konkrétních farmách. Koncentráty (speciální směsi krmiva) a obilí pochází ze středního východu Spojených států a Kanady stovky kilometrů daleko. Na druhou stranu v Evropě krávy často jedí sóju importovanou z Jižní Ameriky.

Transport jídla na velké vzdálenosti má velký dopad na klimatické změny stejně jako používání pesticidů a herbicidů při pěstování obilí, spálené pohonné hmoty do zemědělských strojů, čerpání dusíku z půdy a kácení lesů kvůli sázení a pěstování zemědělských plodin. Zejména produkce sóji je spojená s velkými emisemi. Z tohoto důvodu si přejeme, aby krmivo, které používáme v rámci našeho programu Caring Dairy (a nakonec budeme používat na všech našich farmách), mělo menší uhlíkovou stopu. Abychom toho dosáhli, musíme používat více domácího krmiva. 

Co děláme 

Rádi říkáme, že nám záleží na zmrzlině od kravičky až po kornout. Program Caring Dairy je náš způsob péče o blaho mléčných farmářů, zemědělských dělníků, krav a životního prostředí. Farmáři musí ctít celou řadu standardů, jako je vývoj zemědělských praktik pro udržování zdravé půdy a budování zdravých ekosystémů.

V uplynulém roce farmáři účastnící se programu Caring Dairy zasadili krycí plodiny a implementovali bezorebné nebo minimální obdělávání půdy na všech kukuřičných akrech. Kombinace těchto praktik nabízí významnou hodnotu pro farmáře i životní prostředí, brání erozi půdy, omezuje ztrátu živin z půdy a v průběhu času obnovuje obsah dusíku v půdě, udržuje vláhu a buduje zdraví půdy. Na základě výpočtů univerzity ve Vermontu farmáři účastnící se programu Caring Dairy s jejich více než 11 000 akry chráněnými krycími plodinami zachovali více než 11 000 tun vrchní vrstvy půdy a udrželi kryt na těchto akrech v průběhu celého roku. V roce 2020 farmáři účastnící se programu Caring Dairy osadili 87% jejich akrů s kukuřicí a využili principu bezorebného nebo minimálního obdělávání půdy na 75% akrech s kukuřicí v našem programu.

V návaznosti na tyto standardy vyvíjíme a zavádíme v EU strategii, která zakazuje pěstování sóji v deforestovaných oblastech a zajišťuje zdroj krmiva z bližších oblastí. Snižujeme tím uhlíkovou stopu našeho krmiva a snažíme se o zdravější planetu.

Dále se ve Spojených státech spolupracujeme s lokálními experty mléčného průmyslu a naší kohortou zemědělských inovátorů (Farmáři kteří dodržují nejpřísnější standardy programu Caring Dairy.), abychom otestovali nové přístupy k zemědělským postupům, které podporují regenerativní zemědělství.

Zemědělší inovátoři 

Aby se farmář stal zemědělským inovátorem, musí jít nad rámec už tak vysokých standardů Caring Dairy, které jsme pro tento program nastavili.

Caring Dairy Program Standards

V roce 2020 spustila společnost Ben & Jerry’s projekt Prove it, což je nová iniciativa pro nastartování testování regenerativních zemědělských konceptů na fungujících farmách v praxi. Přesunem konceptů z výzkumných polí do rukou zemědělců na fungujících farmách se program Caring Dairy snaží co nejrychleji poučit a dát dalším farmách informace o nejlepších postupech.

Zemědělští inovátoři podpořeni experty mléčného průmyslu s akademickým dohledem vyvíjejí plány v rámci projektu Prove it s důrazem na zdraví půdy, biodiverzitu a odolnost farem. Zde je několik příkladů nejnovějších projektů:

  • “Výsadba kukuřice s přeskočením řádku”: v kooperaci s UVM (vermontská univerzita) pracujeme na zavedení lepšího vícedruhového pokrytí občasným vynecháním kukuřičného semínka při sadbě, což umožňuje větší přístup slunečního svitu k prokládaným výsevům krycích plodin mezi řádky kukuřice.
  • Srovnávání biodiverzity na farmách a zavádění doporučených postupů podporujících biodiverzitu ve spolupráci s Audubon VT a institutem UVM Gund.
  • Intenzivní management živin: Zkoumání způsobů jak farmy mohou pěstovat více vlastního krmiva, a tím vylepšit ekologicou a ekonomickou rovnováhu zemědělských postupů a zároveň podpořit hospodářské výsledky zemědělských podniků.

Ben & Jerry’s přezkoumává všechny Prove it projekty s cílem aplikace všech získaných vědomostí napříč celým programem Caring Dairy. Jsme také ochotní sdílet naše poznatky s dalšími výrobci mléčných produktů.

Učení a růst 

Jedna z věcí, kterou máme na tom co děláme nejraději, ať už se jedná o výrobu zmrzliny nebo vylepšování našich zemědělských postupů, je že stále získáváme nové vědomostí. Pořád hledáme nové způsoby, jak můžeme inovovat a vyvíjet. Například víme, že na našich vermontských farmách máme velmi kvalitní půdu, spolupracujeme tedy s experty, abychom zjistili, zda můžeme pěstovat více krmiva pro naše kravičky přímo na farmách, kde žijí.

V Evropské unii naše úsilí v rámci programu Caring Dairy v prokázalo, že více než 80%  území Nizozemska je travnaté. Zkoumáme, jak rychle by nám tato skutečnost umožnila pěstovat plodiny blíže “domovu” a nadobro skoncovat s používáním deforestované soji z Jižní Ameriky.

Nemáme všechny odpovědi, ale tvrdě pracujeme na tom, abychom se ujistili, že pomáháme aplikovat veškerá dostupná řešení klimatické krize. Děkujeme vám, že jste si přečetli o našem úsilí o snížení uhlíkové stopy. Brzy vám nabídneme další novinky o naší průběžné snaze o výrobu té nejlepší zmrzliny tím nejlepším způsobem.